Neked is fejtörést okoz, hogy mit ajándékozz karácsonyra? Szeretnéd kreatívan és gyorsan megoldani a kérdést? Mióta megszülettek a gyerekek, a karácsonyi készülődés nálam teljesen új értelmet nyert. A különböző, többé-kevésbé értelmetlen tárgy helyett inkább kézzel készített karácsonyi ajándékokat kezdtem el készíteni, aminek az első években természetesen az időhiány is az oka volt. Íme, három csodálatos recept, melyek bármelyikével hatalmas örömöt szerezhetsz a megajándékozottnak!
Milyen a jó kézzel készített karácsonyi ajándék?
A kézzel készített karácsonyi ajándékok legnagyobb előnye, hogy a kapja, pontosan tudja, hogy szívedet, lelkedet beletetted az elkészítésébe. Közben pedig rá gondoltál. Akár különleges ennivalót, akár használati eszközt készítesz, az mindenképpen egyedi lesz, és a megajándékozottak még sokáig fogják emlegetni.
3 fantasztikus kézzel készített karácsonyi ajándék recept
1. Karamellás almakrém:
Tökéletesen használható palacsintába, süteményekhez, fagylalt mellé vagy akár pirítóshoz.
Hozzávalók:
- 3,5 kg alma (kb. 15 db)
- 10-15 dkg barnacukor (az almák édességétől függően)
- 1,5 teáskanál fahéj
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér
- 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 2 teáskanál vanília
- 20 dkg tejkaramella
Elkészítése:
Tisztítsd meg és vágd szeletekre az almát. Tedd bele az almákat egy megfelelő méretű lábosba, és add hozzá a barna cukrot, a fahéjat, a gyömbért és a szegfűszeget. A „slow cooker”, vagy más néven „elektromos rotyogtató fazék” erre a legjobb megoldás, mivel 6 órán át kell főzni az almát. Természetesen az se baj, ha nem rendelkezel ilyen edénnyel, de akkor érdemes időnként ránézni és megkeverni. Ha letelt a főzési idő, turmixold össze a főtt almát, majd keverd hozzá a vaníliát. Közben óvatosan mikróban olvaszd meg a karamellkockákat, és a folyékony karamellt öntsd az almapéphez. Keverd jól össze, majd főzd további 1-2 órán keresztül a keveréket, amíg elkezd sűrűsödni. (Ahogy hűl, tovább sűrűsödik majd.) Az így elkészült almakrémet kanalazd bele légmenetesen zárható befőttesüvegekbe, és díszítsd kedved szerint! Hűtőben 2 hétig, mélyhűtőben 6 hónapig áll el.
2. Paleo narancsos marcipánkocka:
A második, kézzel készített karácsonyi ajándék receptemet akár a gyerekekkel közösen is el tudjátok készíteni. (Persze akkor majd ne mondjátok, hogy ezt is az angyalka/jézuska hozta :))
Hozzávalók (kb. 30 darabhoz):
- 20 dkg darált mandula
- 2 db narancs reszelt héja
- 3 evőkanál frissen facsart narancslé
- 1 evőkanál xilit vagy kókuszcukor
Elkészítése:
A darált mandulát alaposan gyúrjuk össze a többi hozzávalóval. Lapítsuk úgy 1,5 cm vastag lappá (sodrófával érdemes egyenletesre lapítani), majd éles késsel kockázzuk fel. Hűtőszekrényben hagyjuk megszikkadni, majd helyezzük pici bonbonpapírra, és celofánba vagy kis dobozba csomagoljuk. Készíthetünk ilyen kézzel készített karácsonyi ajándékot kakaós, citromos vagy akár karácsonyi fűszeres verzióban is.
3. Habos testvaj:
Vigyázat! Ez a kézzel készített karácsonyi ajándék nem ennivaló, annak ellenére, hogy csak természetes összetevőket tartalmaz!
Hozzávalók:
- 20 dkg finomítatlan kakaóvaj
- 10 dkg finomítatlan kókuszzsír
- 1-1,5 dl mandula olaj
Elkészítése:
A kakaóvajat és a kókuszzsírt olvaszd meg egy vastag falú edényben. Ha teljesen felolvadt, add hozzá a mandula olajat. Tedd be keveréket a mélyhűtőbe, minimum 20 percre. Ha már krémesre hűlt, de még nem kemény, akkor egy habverővel vagy robotgéppel verd fel tejszínhab állagúvá, úgy 15-20 másodperc elég. Az így elkészült testvajat kanalazd üveg vagy műanyag tégelyekbe, és csomagold be. Tartsd hűtőben, hogy ne olvadjon fel!
Te melyik kézzel készített karácsonyi ajándéknak örülnél a legjobban? Írd meg nekem hozzászólásban!