Tudod, mennyibe kerül az iskolás gyermeked?

mennyibe-kerul-az-iskolas-gyermek

Kiszámoltad már valaha, hogy mennyit költesz iskolás gyermekedre havonta? Természetes, hogy egy gyermek vállalásakor senki sem az alapján dönt, hogy mennyit kell majd havonta költenie rá, de azért érdemes ezzel is tisztában lennünk. Kiszámoltam, hogy nálunk mennyibe kerül az iskolás gyermekünk úgy, hogy állami intézménybe jár.

Ennyibe kerül az elsős iskolakezdés

Aki állt már a gyermekével iskolakezdés előtt, pontosan tudja, mennyi mindenre van szüksége egy 6-7 éves gyermeknek ahhoz, hogy elkezdje általános iskolai tanulmányait. Nézzük meg, milyen költségekkel számolhat az, akinek hamarosan iskolás lesz a gyermeke.

Az íróasztal, a szék és az iskolatáska alapfelszereltség. Mindegyikből érdemes az ergonomikus kialakításút választani, vagyis az asztal és a szék legyen állítható magasságú, hogy „együtt tudjon nőni” a gyerkőccel. A szett átlagára 30 és 50 ezer forint között mozog, de természetesen ennél jóval drágább termékeket is találhatunk.

Iskolatáskából érdemes a lehető legkönnyebbet kiválasztani, hogy gyermekünk gerince bírja a nehéz tankönyvek cipelését. Ennek ára 20-30 ezer forint között van. Az elsős tanszer készlet füzetekkel, rajz-, technika és matematikai eszközökkel, valamint ceruzákkal pedig átlagosan 12-15 ezer forint.

Testnevelés órára gyermekünknek szüksége lesz tornazsákra, tornacipőre, tornanadrágra, pólóra és melegítőre. Ezek összértéke nagyjából 25-30 ezer forint, amennyiben nem a legmárkásabb tornacipőt és melegítőt választjuk.

 

Ünneplő, váltócipő, egyen póló

A fehér blúz/ing-sötét szoknya/nadrág páros már az évnyitón kelleni fog, ennek költsége hozzávetőlegesen 8-10 ezer forint. Emellett új ruhákra, valamint benti váltócipőre is szüksége lesz a gyermekünknek, ami hozzávetőlegesen további 15-20 ezer forint.

Vannak iskolák, ahol egyedi osztálypólót is rendelni kell, hogy a pedagógusok a kirándulások alkalmával könnyebb szemmel tarthassák a gyerekeket. Ebből általában elég egy darab, melynek ára 7-800 forint közötti. Emellett sok iskolában az egyen kitűző vagy sál jelképezi az összetartozást, aminek a költsége 2-3 ezer forint.

Még be sem lépett tehát gyermekünk az iskola kapuján, de máris elköltöttünk az iskolakezdésre nagyjából 120-160 ezer forintot, ami nem sokkal kevesebb, mint a havi nettó átlagfizetés 2018-ban hazánkban.

mennyibe-kerul-az-iskolas-gyermek2

 

Jön az iskola

„Végre iskolás lett a gyermekünk!” – sóhajtunk fel gondolatban, a kiadások sora azonban itt még nem ér véget, sőt!

Minden hónapban fizetnünk kell az iskolai étkezést, melynek díja 10-12 ezer forint között mozog havonta, attól függően, hogy hány étkezésre fizettünk be a gyermekünknek. Osztálypénzt is fizetnünk kell, melynek pontos összege nagymértékben függ az adott intézménytől, osztálytól, pedagógustól. Többnyire tartalmazza a tisztasági csomag költségét, a gyerekek iskolán kívüli programjait (bábszínház, kirándulás), valamint a pedagógusok karácsonyi és tanév végi ajándékait. Félévente átlagosan 10 ezer forinttal számolhatunk, de előfordul, hogy ennél gyakrabban vagy nagyobb összeget kell fizetni.

Ruha és cipő vásárlására negyedévente 15-20 ezer forintot számolhatunk, emellé jön még 8-10 ezer forint értékben a téli kabát is, amit nagy eséllyel minden évben kinő a gyerkőc. A tanszerek pótlására havonta 3-4 ezer forintot kalkuláltam.

A különórák, foglalkozások díja nagyon változó, általában 1200-4000 forint között mozog alkalmanként. Ha iskolás gyermekünk egy héten két különórára jár (táncol, focizik, kosarazik vagy RSG-zik), akkor ezekre havi szinten átlagosan 20-22 ezer forintot fizetünk.

 

Ha egyedül közlekedik a gyermekünk, akkor a havi bérlet árával is számolnunk kell, ami 3,5-4 ezer forint. Amennyiben pedig zsebpénzt is kap, az havi szinten további 10-15 ezer forintos költséget jelent.

Nyáron bár nincs iskola, de érdemes egy egy hetes tábor díját is hozzáadni a költségeinkhez, hiszen nagy valószínűséggel minimum egy táborba a gyermekünk is elmegy. A napközis táborok díjai egy hétre 30-40 ezer forint között alakulnak, az ott alvós táborok ára pedig akár 50-55 ezer forint is lehet.

 

Ennyibe kerül egy iskolás gyermek

Ha szeretnénk kiszámolni, hogy egy év alatt pontosan mennyibe kerül egy iskolás gyermek, akkor a karácsonyi, húsvéti és születésnapi ajándékaira költött összegekkel is számolnunk kell, ami hozzávetőlegesen 50 ezer forint, bár ebben nagy egyéni szórások lehetnek.

 

Érdemes még kalkulálnunk a barátok, osztálytársak szülinapi ajándékaival is, hiszen elég gyakoriak a gyerekzsúrok. Emellett a közös családi programok is nyilvánvalóan pénzbe kerülnek, valamint a gyerkőc otthoni étkezése is. Felmerülhetnek egyéb, váratlan költségek, így mindezekre összesen éves szinten 180 ezer forintot számoltam.

Évente tehát közel 1 millió forintba kerül egy iskolás gyermek. Bár a költségek nem egyenletesen oszlanak el, számolhatunk úgy, hogy ez havi szinten átlagosan 85 ezer forint, ami két gyermeknél már 170 ezer!

Természetesen ez a kalkuláció nagyon szubjektív és több tényezőtől is függ, de átlagban megfelel a valóságnak.

 

Te kiszámoltad már, hogy mennyibe kerül az iskolás gyermeked havonta? Ha igen, oszd meg velem kommentben!

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük