Nagyszülő vagy tábor: nálad mi vált be?

tabor

Már harmadik hete, hogy kitört a nyári szünet. Az elmúlt két hétben az időjárás sajnos nem volt túl kegyes hozzánk, de úgy tűnik, most már végérvényesen itt a nyár! Biztosan te is beosztottad már az idei szünidőt, de talán még aktuális lehet kicsit körbejárni a nagyszülő és/vagy tábor dilemmát 🙂

Vajon a tábor a legnépszerűbb?

Végeztem egy kis közvélemény-kutatást két anyuka csoportban az egyik legkedveltebb közösségi média oldalon. Kíváncsi voltam rá, hogy a szülők hogyan oldják meg gyermekeik felügyeletét a nyári szünetben. Volt néhány előre megadott válaszlehetőség, például nagyszülők, tábor, babysitter, amiket hozzászólásban az anyukák kiegészíthettek, ha a rájuk jellemző választ nem találták.

Összesen több mint 300 anyuka válaszolt, ami bár nem tekinthető reprezentatívnak, mégis nagy valószínűséggel tükrözi a hazai óvodás-, iskoláskorú gyermekek szünidei elfoglaltságát.

 

A tábor is kedvelt, de a nagyszülők viszik a prímet

A legtöbben mindkét csoportban a nagyszülőket jelölték meg, mint a segítség elsődleges forrását. Utánuk a különböző táborok a legnépszerűbbek, illetve a kettő kombinációja. Néhányan jelezték, hogy a tábor értelmezésük szerint nem gyermekfelügyelet, sokkal inkább élmény a gyerkőc számára. Ebben nyilván teljesen igazuk van, de vélhetően a nagyszülőkkel töltött idő is hasonlóan páratlan emlékeket, impulzusokat ad a gyerekeknek.

Legkevésbé a fizetett gyermekfelügyelet népszerű, a megkérdezettek édesanyák alig 5-6 százaléka veszi csak igénybe babysitter segítségét a nyár folyamán.

tabor-2

 

Vannak egyedi esetek is

Majdnem minden ötödik anyuka válaszolt úgy, hogy ő vagy kivette az egész nyarat, vagy egyéb módon oldja meg a gyerkőcök felügyeletét. Természetesen köztük vannak olyan édesanyák is, akik még otthon vannak a kisebbel, de sok egyedi megoldás is létezik tábor helyett.

Ahol még bölcsődés vagy óvodás a gyermek, ott egy rövidebb időszakot kell csak megoldani. Ki lehet használni, hogy ezek az intézmények többnyire „csak” 5 hétre zárnak be. Sőt, sokszor ezt az 5 hetet, vagy ennek egy részét még el lehet tölteni az éppen nyári ügyeletet biztosító bölcsiben, oviban is. Ebben az esetben azonban számolni kell azzal, hogy a gyermekünk valószínűleg senkit nem fog ismerni, és a környezet is idegen lesz a számára.

Olyan megoldás is van, hogy az anyukák összeállnak, és felosztják egymás között, mikor ki vigyáz a gyerekekre. Ez például osztálytársaknál vagy hasonló korú családtagoknál nagyon jó ötlet, a gyerekek mindig örömmel vannak együtt a barátaikkal, unokatesókkal.

 

Emellett sokan gyerkőc mellett, otthonról dolgoznak, ami nyilván nem egyszerű, de mégis több időt tudnak együtt tölteni. Sok anyuka pedig éppen azért lett vállalkozó, hogy az iskolai szünetekben meg tudja oldani a gyermekek felügyeletét. Néhányan az otthon végzett munka mellett még otthon is tanítják a gyerkőcöket. Nos, azt hiszem, ők az igazi szuper mamik 🙂

Számos megoldás létezik tehát a tábor és nagyszülő kombón kívül is, de segítséget, ha csak néhány napra is, minden megkérdezett anyuka igénybe vesz.

 

Régen vajon hogy volt mindez? A Te szüleid hogyan oldották meg a nyári szüneteket, ki vigyázott rád, sokat voltál táborban? Örülnék, ha megosztanád velünk a saját emlékeidet is hozzászólásban!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük