Mit vigyél magaddal az általános iskolai beiratkozáshoz?

altalanos-iskolai-beiratkozas

Ismét elérkezett az általános iskolai beiratkozás ideje. Az iskolák ezen a héten, csütörtökön és pénteken várják a leendő elsősök szüleit a szükséges papírokkal. Összeszedtük, mire is van pontosan szükség az általános iskolai beiratkozáshoz.

 

Az általános iskolai beiratkozás ideje és rendje

A szeptember 1-jétől tankötelessé váló gyermekek általános iskolai beiratkozásának időpontja: 2019. április 11. és 12., csütörtök és péntek. Budapesten mindkét nap reggel 8 és este 7 óra között várják a leendő elsősök szüleit, de vannak olyan vidéki települések, ahol csak délután 5 óráig lehet beiratkozni. Ezért mindenképpen érdemes a pontos időpontot leellenőrizni a körzetes és a választott iskolában egyaránt.

De hogy kinek és miért kell akár két általános iskolába is beiratkozni? A szülőknek abban az esetben kell két iskolába elmenniük, ha nem a körzetes iskolát választják gyermekük számára. Ekkor a gyermek lakóhelye szerinti körzeti általános iskolában a beiratkozás napján jelezni kell, hogy a gyermek nem abba az intézménybe fog járni, nem oda iratkozik be. Érdemes előbb a választott általános iskolába elmenni beiratkozni, mert ha ott már biztos a felvétel, akkor a kapott igazolást csak be kell mutatni a körzeti általános iskolában.

Azonban nem csak azoknak a szülőknek kell elmenni a körzeti iskolába, akik másik, nem körzetes általánosba íratják a gyermeküket, hanem azoknak is, akiknek még egy évet óvodában marad a gyermekük. Nekik is be kell mutatni ugyanis az óvodai szakvéleményt a körzeti általános iskola beiratkozási idejében, vagyis tájékoztatniuk kell a gyermek lakóhelye szerinti iskolát arról, hogy a gyermek az óvoda döntése alapján még egy évig óvodában marad.

A tájékoztatás azért lényeges mindkét esetben, mert az általános iskoláknak értesíteniük kell a helyi járási hivatalt azon tanköteles korú gyermekekről, akiket a megadott időpontban nem írattak be a szülők a gyermek lakóhelye szerinti körzetes iskolába, vagy nem jelezték, hogy (még) nem az adott intézményben kezdik meg az iskolai tanulmányokat.

 

Az általános iskolai beiratkozáshoz szükséges dokumentumok

Az általános iskolai beiratkozáshoz érdemes a gyermek valamennyi személyazonosító dokumentumát eredetiben és fénymásolva is elvinni. Valószínűleg lesz lehetőség az iskolákban fénymásolásra, de ha felkészülünk, és visszük magunkkal a másolatokat, akár egy újabb hosszú sorban állástól is megkímélhetjük magunkat.

 

altalanos-iskolai-beiratkozas1

 

Az általános iskolai beiratkozáshoz szükséges dokumentumok:

 • lakcímkártyák (gyermeké és szülőé egyaránt),
 • az óvodai szakvélemény eredeti (!) példánya,
 • a gyermek személyazonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosító:
  • születési anyakönyvi kivonat
  • vagy személyi igazolvány
  • vagy útlevél. (Az iskolák nagy része a születési anyakönyvi kivonatot részesíti előnyben, mert abban biztosan jól szerepelnek a gyermek adatai, míg a másik kettő esetében már előfordulhat, hogy hibás a dokumentum.)
 • a gyermek TAJ- kártyája,
 • illetve a Nevelési Tanácsadó szakvéleménye (amennyiben van a gyermeknek ilyen).

Léteznek olyan általános iskolák (települések), ahol a gyermek oltási könyvét, valamint a házi gyermekorvos vagy a védőnő által elvégzett 5 éves korban aktuális státuszvizsgálati lapot is kérik az általános iskolai beiratkozáskor.

 

Az általános iskolai beiratkozáshoz szükséges nyilatkozatok

A gyermek azonosítására szolgáló dokumentumok mellett több olyan nyilatkozat is van, amelyek kitöltése és szülő/gondviselő általi aláírása az általános iskolai beiratkozáshoz nélkülözhetetlen. Ezek nélkül a beiratkozás nem történhet meg, ezért érdemes a választott általános iskola honlapjáról már a beiratkozást megelőzően letölteni ezeket a nyomtatványokat.

Természetesen helyben, az iskolában is lehetőség van ezeknek a nyilatkozatoknak a kitöltésére, azonban ez egyrészt bonyolítja az ügyintézést, másrészt a gyermek törvényes képviseletéről szóló nyilatkozatot az édesapának/gondviselőnek is alá kell írnia (vagyis mindkét szülőnek). Ha pedig az apa nincs jelen az általános iskolai beiratkozáskor, akkor sajnos addig nem történhet meg hivatalosan a beíratás, amíg az apa által aláírt dokumentum is a rendelkezésre nem áll.

 

A beiratkozáshoz szükséges nyilatkozatok:

 • Adatlap a beiratkozáshoz (jelentkezési lap)
 • Nyilatkozat a gyermek törvényes képviseletéről (a szülői felügyelet gyakorlásáról)
 • Nyilatkozat etika vagy hit- és erkölcstan tantárgy választásáról
 • Nyilatkozat életvitelszerű tartózkodási helyről
 • Intézményi adatkezelési tájékoztató/hozzájárulás a gyermek adatainak használatához

+ esetlegesen Szakköri nyilatkozat, Étkezéssel kapcsolatos nyilatkozat, valamint Diákigazolvány adatlap

Az általános iskolai beiratkozáshoz szükséges dokumentumok és nyilatkozatok tankerületenként, sőt akár iskolánként is eltérőek lehetnek, ezért mindenképpen érdemes erről a beiratkozást megelőzően, időben tájékozódni!

Ha ugyanis szükség van például a Diákigazolvány adatlapra már a beiratkozáshoz is, akkor még ezt megelőzően el kell látogatni a gyermekkel együtt a területileg illetékes Kormányablakba. Az iskolák nagy részében azonban erre csak a beiratkozást és a felvételt követően, többnyire az első, tájékoztató szülői értekezlet után van szükség.

 

Ha felkészülünk, és időben tájékozódunk az általános iskolai beiratkozáshoz előírt dokumentumokról és nyilatkozatokról, időt és energiát spórolunk, valamint hosszú, akár több körös sorban állástól is megkímélhetjük magunkat.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 hozzászólás

 • Rácz Tamás szerint:

  Kedves Adrienn!
  1. Igazolványokat nem szabad másolni. (Kivéve a 2017. évi LIII. törvény)
  2. Személyazonosító igazolvány kell a beiratkozáshoz. “(Az iskolák nagy része a születési anyakönyvi kivonatot részesíti előnyben, mert abban biztosan jól szerepelnek a gyermek adatai, míg a másik kettő esetében már előfordulhat, hogy hibás a dokumentum.)”-ez kicsit vicces.:) Kérem, legyen körültekintőbb amennyiben ilyen oldalt üzemeltet.
  Üdvözlettel: Rácz Tamás

  • Facebook Profile photo Illés Adrienn szerint:

   Kedves Tamás! Köszönöm hozzászólását! Valószínűleg ahány iskola, annyi szokás. A cikk a saját tapasztalataim, valamint a különböző iskolák beiratkozás előtti tájékoztató anyagai alapján készült. Az igazolványok másolatát még idén, az online beiratkozáskor is fel kellett tölteni az e-Krétába, 2 éve pedig külön fénymásológépet állítottak fel a beiratkozásra érkező szülőknek, hogy szükség esetén másolni tudják az iratokat. Nálunk a születési anyakönyvi kivonatot is kérték. Üdvözlettel, Illés Adrienn