Hogyan lesz a legegyszerűbb az iskolaválasztás?


iskolakezdes
 

Minden szülő a legjobbat szeretné a gyerekének minden szempontból. Ez természetesen az iskolaválasztás esetében is igaz. Gyakorlatilag már óvodás korban végig az iskolán gondolkozunk. Sőt, ha még korábbra akarunk visszamenni, akkor onnantól, hogy megszületett a gyermekünk, azon aggódunk, hogy melyik óvoda, iskola lesz számára a legjobb. Vagy csak én kezdtem el már a gyerekem négy éves korától iskolai nyílt napokra járni? 🙂

Az iskolaválasztás legfontosabb szempontjai

Alapvetés, hogy minden gyermek, aki az adott év augusztus 31-éig a 6. életévét betölti, abban vagy legkésőbb az azt követő tanévben tankötelessé válik. A tankötelezettség kezdetéről az óvoda vezetője dönt. Amennyiben a gyermek nem járt óvodába (aminek viszonylag kicsi az esélye, mert 3 éves kortól Magyarországon kötelező az óvodai nevelés), akkor egy iskolaérettségi vizsgálat alapján a szakértői bizottság dönt arról, hogy iskolaérett-e a gyermekünk. Előfordulhat olyan helyzet, amikor nem egyezik az óvoda/szakértői bizottság és a szülő véleménye. Ekkor maga a szülő is kezdeményezhet bizottsági vizsgálatot.

Ma már elmondhatjuk, hogy szabad iskolaválasztás van, bár a gyermekünk elsősorban abba az iskolába tartozik, ahová lakcím szempontjából körzetesnek számít. Ugyanakkor vannak iskolák, ahol egyszerűen sorsolással döntenek a felvételről, míg máshol előnyt éveznek egy adott óvodából érkező gyerekek. Választhatunk akár a munkahelyünkhöz közeli vagy a nevelési módszereinkhez, értékrendünkhöz jobban hasonlító, esetleg a gyermek képességeihez, érdeklődési köréhez passzoló iskolát. Érdemes végigböngészni a különböző iskolák lehetőségeit akár itt az oldalon!

Fontos szempont az is, hogy melyik tanító néni/tanító bácsi szimpatikus a gyermekünknek, illetve kiben látjuk mi is azt, hogy gyermekünkkel egy hullámhosszon van. Mindezt azonban nagyon nehéz egy rövid, 1-2 órás találkozóból levonni. Ráadásul elképzelhető, hogy aki a szülőnek szimpatikus, azzal a gyermek egyáltalán nem jön ki.  Vagy éppen fordítva, lehet, hogy a gyerkőcnek az lesz a legszuperebb tanító, aki a szülőnél szóba sem jöhetne.

 

Mit érdemes még végiggondolni?

Az iskolaválasztás további szempontja lehet még:

  • az osztálylétszám (kis- vagy nagy létszámú osztályok vannak-e jellemzően az adott iskolában),
  • az iskola környezete (zöldövezeti vagy lakótelepi, milyen a megközelíthetősége),
  • az iskola felszereltsége (van-e udvar, tornaterem, ebédlő, milyenek a mosdók),

bár ezek nem lehetnek az elsődleges nézőpontok.

Az osztálylétszámot tekintve manapság már az állami (önkormányzati) óvodák nagy részében is 24-28 fős csoportokba járnak a gyerekek, ennél kisebb osztálylétszám is ritka az állami iskolákban. Természetesen egy kisebb osztálylétszámnál könnyebb az alkalmazkodás, kisebb a zaj, a tanítók jobban tudnak figyelni mindenkire. A nyitottabb, barátkozóbb gyermekek azonban hamar feloldódnak a nagyobb létszámú osztályokban is, főleg, ha többen is egy osztályba kerülnek a korábbi óvodás csoportból.

iskolakezdes-2
 

Honnan szerezzünk még információt?

Az iskolaválasztás során érdemes kihasználni minden lehetőséget arra, hogy a kiszemelt néhány iskoláról minél több információt beszerezzünk, minél teljesebb képet kapjunk! Vegyünk részt a nyílt napokon, beiskolázási tájékoztatókon, valamint az úgynevezett „iskolacsalogató” rendezvényeken! Próbáljuk megoldani, hogy mindegyikre elmenjünk, és ahová lehet, a gyermekünket is vigyük. Beszéljünk az adott intézmény pedagógusaival, az odajáró gyermekek szüleivel. Esetleg fórumokon, Facebook csoportokban érdeklődjünk, hogy minél teljesebb képet kapjunk az iskola szellemiségéről, az ott folyó munkáról, a pedagógusok gyermekekhez való viszonyáról. Fontos az is, hogy a kiszemelt tanítónak milyen a gyermekekhez, a tananyaghoz és a tanításhoz való hozzáállása.

Az iskolaválasztás egy hosszú, alapos körüljárást igénylő folyamat. Ha azonban hallgatunk a megérzéseinkre is, biztosak lehetünk benne, hogy jól választunk, és gyermekünk szívesen jár majd az adott intézménybe.

A suli360.hu weboldalt azért hoztuk létre, hogy az információkat egy helyen összegyűjtve átfogó képet kaphasson mindenki a hazai általános iskolákról. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel hírlevelünkre, így biztosan nem maradsz le egyetlen, téged érdeklő bejegyzésről sem!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 hozzászólás

  • Facebook Profile photo Svidrony Peter szerint:

    A gyermekem körzeti iskolája egyházi . Én a gyermekemet nem szeretném oda beíratni. A környéken 1.5km.-re van 3 db iskola három irányban. Ha ahova a gyermek óvodába jár , annak a körzeti iskoláját választanám mivel az ovis társai is oda fognak járni mi a teendőm ? A gyermek 2011-2012 tanévben kezdené az iskolát . Szeretnék jó előre tájékozódni a teendőimről . Köszönöm válaszukat Svidrony Péter