Mit csináljunk a Balatonnál, ha esik az eső?

Esö-Balaton

Az idei nyár nagyon szeszélyes. Nincs az az igazi, hamisítatlan kánikula, és sokat esik az eső is. Szerencsére a Balaton hőmérséklete nagyon kellemes, azonban ez nem vigasztalja azokat, akik ezekben a napokban nyaralnak éppen a Magyar Tenger partjainál. Hiszen hiába meleg a víz, ha éppen esik az eső, akkor sajnos nem a strandolás lesz a program.

De akkor mit csináljunk a Balatonnál esős időben?

Ne csüggedjünk, ha a balatoni nyaralásunkba egy-két esős nap is bekerül. Nem kell emiatt egész nap a négy falat bámulni vagy az ablakon szomorúan kitekintgetve társasozni.

Érdemes inkább felkerekedni, és meglátogatni azokat az érdekes, különleges helyeket a Balaton mindkét partján, amiket jó időben valószínűleg kihagynánk a programból, vagy talán nem is tudunk a létezésükről.

Elmehetünk például egy barlangot megnézni, hiszen ott mindig ugyanolyan a hőmérséklet, se a nap, se az eső nem befolyásolja a látogatásunkat. A tapolcai-tavasbarlang, a balatonfüredi Lóczy-barlang vagy a balatonedericsi Csodabogyós-barlang egyaránt új élményeket és felfedezésre váró különlegességeket tartogat a számunkra. Az északi parton maradva érdemes még megismerkedni a Balaton vízi világával is a balatonfüredi Bodorka Látogatóközpontban.

A déli part is bővelkedik azonban a fedett, „esőmentes” lehetőségekben. Balatonföldváron érdemes felkeresni a Hajózástörténeti Látogatóközpontot, Balatonbogláron pedig a Bugaszegi Téglagalériát.

Persze ha Bogláron vagyunk, és éppen nem esik az eső, akkor a Gömbkilátóba is mindenképpen menjünk fel, hiszen borús időben is csodálatos balatoni panoráma fogad majd bennünket.

Eso-Balaton-Gombkilato

 

Gyerekekkel a legnagyobb élmény: Tapolcai-tavasbarlang

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni a Tapolcai-tavasbarlangot és a pár éve hozzáépített látogatóközpontot.

A barlangot teljesen véletlenül fedezték fel a XX. század elején egy kútásás közben. 75 lépcsőfokon lejutva érünk a télen-nyáron 20 fokos barlangba, amit csónakkal járhatunk be. Előtte azonban számítsunk egy jó másfél órás sétára, ami a látogatóközpont 10 termén vezet végig bennünket, és bemutatja a barlangok titokzatos világát.

gyerekeket kúszóbarlang is várja, míg a felnőttek érzékelési képességét „kőtapogató” teszi próbára.

A Tapolcai-tavasbarlang nyáron este 8 óráig várja a látogatókat, a pénztár pedig 7 óráig tart nyitva. Amennyiben azonban az adott napra kiadható belépőjegyek száma ennél korábban elfogy, a pénztár aznapra bezár.

 

Tökéletes balatoni program esőben: Balatonfüredi Bodorka Vízivilág Látogatóközpont

A Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpontban 15 édesvízi akváriumban ismerkedhetünk meg a balatoni halakkal, amit 2 terrárium is kiegészít.

 A pár centiméteres szélhajtó küsztől egészen Közép-Európa legnagyobb haláig, a több mázsásra is megnövő harcsáig több mint 30 balatoni halfaj tekinthető meg. Emellett teknősök és vízisiklók is láthatók, valamint a 2 tengeri vizes akváriumban az Adriai-tenger különleges halai is megcsodálhatók.

A Balatoni Vízivilág Látogatóközpont hétfő kivételével minden nap nyitva áll.

Bodorka-Balaton-eso

 

Esőben a Balaton déli partján: Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátó

A 2016 júliusában nyílt Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont különleges, hajó formájú épületében makettek, vetítések és szimulátorok mutatják be a balatoni hajózás történetét. Az épületen lévő 25 méter magas árboc pedig kilátóként is funkcionál, ahonnan Balatonakarattyától egészen Keszthelyig is ellátni.

Az akadálymentesített látogatóközpontban mozi terem és játszószoba is helyet kapott. Utóbbiban a hajózással összefüggő játékok is várják a 3-10 év közötti gyermekeket. Az épület mellett pedig bekerített játszótér is található.

A kilátótoronyba lifttel is feljuthatunk, így a kerekesszékesek vagy a babakocsival közlekedők sem maradnak ki a lenyűgöző kilátásból.

Mindezek mellett a bejáratnál látható Bujtor István legendás hajója, a “Skála“, amely számos filmjében is megjelent.

A Hajózástörténeti Látogatóközpont nyáron esténként 9 óráig tart nyitva.

 

Ne szegje tehát kedvünket, ha éppen kicsit borús az idő vagy esik az eső. A Balatonnál ekkor is sok új élménnyel lehetünk gazdagabbak. Kalandra fel! 🙂

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük