Így tanuljatok otthonról az iskolabezárás ideje alatt

Tippek iskolabezaras idejen az otthontanulasra.

A kormány bejelentette, hogy a koronavírus elleni védelem érdekében hétfőtől bezárnak az iskolák, és digitális távoktatás lesz minden gyermeknek. Vajon hogyan valósul meg mindez a gyakorlatban, és hogyan oldható meg a szülőknek az, hogy a saját munkájuk mellett a gyerekek is haladjanak a tanulnivalókkal? Most adok néhány tippet ezekre vonatkozóan!

Éld meg pozitívan a koronavírus miatti iskolabezárást!

Az első és legfontosabb, hogy ne stresszelj a helyzet miatt! A péntek esti iskolabezárás bejelentését követően sok szülőtől hallottam azt, hogy „úristen, mi lesz most?”. „Mit fogok egész nap csinálni egy-két-több gyerekkel? Minden nap főznöm kell, ki kell menni velük a levegőre, közben még tanulni is kéne, nekem pedig dolgozni.” Tovább nehezíti a helyzetet, ha a gyerekek különböző évfolyamokba járnak, vagy az egyikük még óvodás/bölcsődés.

A koronavírus és az iskolabezárás miatti felesleges félelem azonban legyengíti az immunrendszert, ami a koronavírus terjedésének időszakában egyáltalán nem kívánatos, sőt!

Fogd fel ezt az előttünk álló néhány, az iskolabezárás miatt otthon töltött közös hetet lehetőségként arra, hogy új élményekkel gazdagodjatok, új lehetőségeket találjatok, és másfajta napi rutint alakítsatok ki.

 

Napi rutin kialakítása az iskolabezárás idején

Ha már a stressznél és a napi rutinnál tartunk, jusson eszedbe, mennyire stresszes minden egyes nap, ha iskolába kell menni! Hajtod a gyerekeket minden reggel, hogy kezdjenek már el felöltözni, mossanak már fogat, vegyék már a kabátot, mert elkéstek. Minden reggel tiszta stressz neked és nekik is.

Az iskolabezárás idején, a következő hetekben azonban teljes nyugalomban indulhatnak a reggelek. Hagyd, hogy kipihenjék magukat a gyerekek, és maguktól ébredjenek. Reggelente megspórolod a 20-40 perces dugót az iskoláig, amit a nyugodt reggeli készülődésre tudtok fordítani.

Ezután reggelizzetek, majd minden gyermek 30-40 percig játsszon egy kicsit szabadon, akár együtt, akár külön. A szabad játéknak ugyanis számos fejlesztő hatása van a gyerekekre, amely a szociális kapcsolataikra, a tanulási képességeikre és később, a felnőtt életük során a munkamódszerükre is kihat.

„A gyerekek a játékon keresztül tanulják meg, hogyan kell döntést hozni, problémát megoldani, önkontrollt gyakorolni és szabályokat követni” – mondta Peter Gray kutató, a Bostoni Egyetem pszichológus professzora.

 

Kezdődhet is a tanulás!

Íme, néhány javaslat, hogyan érdemes kialakítanotok az iskolabezárás miatti otthoni tanulási napirendet:

1. Ha eddig esetleg ezt nem tettétek meg, akkor először jelöljétek ki azt a helyet, amely a tanulás színtere lesz a gyermeknek. Ez lehet a saját íróasztala a szobájában, de akár a közös étkezőasztal is.

2. Tartsatok egy rövid megbeszélést minden reggel, amikor közösen eldöntitek, hogyan fog alakulni a nap, illetve átbeszélitek, van-e valakinek bármilyen speciális kérése aznapra. Érdemes ekkor felhívni a gyermekek figyelmét arra, hogy bár anya vagy apa (esetleg mindkettő) itthon van, de nekik is dolgozni kell. Ezért nem tudnak mindig minden kérést azonnal teljesíteni, illetve egész nap velük foglalkozni.

3. Attól függően, hogy a digitális oktatás milyen feltételekkel (központilag vagy egyénileg) és milyen időbeosztásban fog megvalósulni, fél 9-9 óra környékén elkezdhetitek a tanulást az iskolás gyerekekkel.

4. Érdemes 30-35 perces tanulási időszakokat alkalmazni! Ennyi idő ugyanis bőven elég egy tantárgy feladatainak az elvégzésére akkor, ha gyermekünk otthon, és nem az osztályközösségben tanul.

5. Minden tanulási időszak után álljatok fel, mozogjatok, sétáljatok, lépcsőzzetek a lakásban! Ez segíti az agy oxigén ellátását, valamint az egész testnek jót tesz a hosszabb ülés után.

6. A gyerekek először próbálják meg önállóan feldolgozni az anyagot, eközben mi is tudunk kicsit a saját munkánkkal foglalkozni. Természetesen segítsünk nekik, ha valamiben elakadnak vagy támogatásra van szükségük!

7. Ahogy egy iskolás napon, 12-12:30h körül ebédeljetek.

8. Minden nap ebéd után iktassatok be egy kis „tornaórát” is a napirendbe! Ez az immunerősítés és az egészség megőrzése szempontjából is különösen fontos! A legjobb, ha minden nap kimentek a szabad levegőre! Játszhatnak, szaladgálhatnak a gyerekek a kertben vagy biciklizhettek, rollerezhettek az utcán. A játszótereket, tornapályákat most talán célszerű inkább elkerülni, de természetesen ezt belátásotok szerint mérlegeljétek! Rossz idő esetén pedig tornázhattok, vagy állatokat utánozva jógázhattok is otthon.

9. Ezután jöhet a házi írás (ha van ilyen), vagy a délelőtt elkezdett anyag befejezése.

10. Ha olyan szerencsések vagytok, hogy mindkét szülő tud otthonról, home office-ban dolgozni, akkor érdemes kettőtök között minden nap felosztani a munka-tanulásban segítés idejét is ugyanúgy, ahogy a többi otthoni teendőt is. Így mindkét fél tud a munkájára is koncentrálni, valamint besegíteni a tanulásba, házimunkába.

11. Ugyanígy a gyerekeket is vonjátok be a házimunkába, amíg otthonról tanulnak! Valamennyien képesek már arra, hogy szétválogassák a szennyest, berakják a mosógépbe, vagy segítsenek a teregetésben. Ugyanígy az ebéd elkészítésében is segédkezhetnek, keverhetik, fűszerezhetik az ételt, vagy bármelyik folyamatában részt vehetnek. A házimunka fejleszti az együttműködési és alkalmazkodási készséget, az önbizalmat és a monotónia tűrést, ezáltal pedig a ti feladataitok is csökkennek.

12. Természetesen megnehezíti a helyzetet, ha több különböző korú gyermek van otthon, főleg, ha egyikük még nem iskolás. Vele is meg kell beszélni, hogy bár most otthon vagyunk, de az iskolás tesónak tanulnia kell, a szülőknek pedig dolgozni. Ezért a 30-35 perces tanulási időszakok alatt csendben, önállóan kell játszania vagy adhatunk neki addig különböző, életkorának megfelelő feladatokat, illetve színező füzeteket, festéket, papírt is. Sok óvodás szívesen játszik már „iskolásat”, ami most különösen jól jön.

13. Fontos, hogy mindegyik gyermekkel külön-külön is tölts minden nap egy kis minőségi időt!

 

Lehetsz kicsit lazább a napirenddel az iskolabezárás ideje alatt

Iskolabezárás idején különböző korú gyerekek is tanulhatnak együtt.

A nyugodt és békés együttélés érdekében legyél nyugodtan engedékenyebb kicsit! Nem baj, ha szeretnének megnézni a gyerekek egy rajzfilmet vagy a telefonodon akarnak játszani. Egy kis csavarral mindkettőből tanulhatnak!

Nézzenek például idegen nyelvű (angol, német vagy egyéb) rajzfilmeket, mert ez nagyon jól fejleszti a nyelvi képességeiket, és sokat tanulhatnak belőle. A telefonon pedig sakkozzanak, vagy végezzék azokat az online feladatokat, amiket a pedagógusok oda korábban feltöltöttek. Többek között a Quizlet, a Learningapps vagy a Raz-Kids oldalak ilyenek.

Az esti lefekvés idejét azonban ne told ki, az maradjon ugyanaz, mint a koronavírus miatti iskolabezárás előtt volt!

 

Ne feledd, ez most mindannyiunk számára egy teljesen új helyzet! Alakítsd úgy, ahogy nektek a legjobb!

Legyen ez egy különleges, speciális időszaka az életeteknek, hogy ha majd az unokáitok, vagy akár a gyerekeitek unokái megkérdezik, milyen volt a 2020-as koronavírus járvány idején az élet, legyen miről mesélnetek nekik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük