Daddy Cool és a jövő anyukája

Hogy miről is beszélek? (Írok? :)) A jövő anyukájáról, aki igazából már itt van a jelenben, és a cool apukákról, akik közül legalább egyet remélem, hogy te is ismersz! 🙂

Nagyon érdekes és hiánypótló rendezvényen jártam a minap a Loffice közösségi iroda jóvoltából. Az interaktív nap kifejezetten kisgyermekes anyukáknak szólt, ”Karrier vagy család? Válaszd mindkettőt” szlogennel. Célja egy közös gondolkodás volt művész, karrier tanácsadó, tévés műsorvezető, kisgyermekek után sikeres vállalkozást alapító anyuka, valamint természetesen az érdeklődő anyukák között.

 

A jelen és a jövő anyukái

A program két részből állt. A délelőtti kerekasztal beszélgetés moderátora Veiszer Alinda televíziós műsorvezető és újságíró volt, beszélgetőtársai pedig Palya Bea előadóművész, Dr. Juhos Andrea HR és business coach, Kádár-Papp Nóra, a Gyerünk Anyukám online edzőterem alapítója, valamint McMenemy Márk, rádiós, televíziós műsorvezető, a Daddy Cool című könyv szerzője voltak.

Több nagyon fontos megállapítás is elhangzott a beszélgetésen. Juhos Andrea például kiemelte: ha valaki szülés után szeretne visszatérni a korábbi munkahelyére, akkor ne maradjon otthon 5-6 évet folyamatosan, mert felgyorsult világunkban a tudása maximum 15-20 hónapig tart, ezt követően már elavultnak számít. Ha pedig az IT szektorban dolgozik, ennél rövidebb idő alatt is megkopik a piacképes tudása.

Aki viszont vállalkozás indítását tervezi, annak azt tanácsolta, hogy gondolja végig, mit szeret csinálni, mivel foglalkozik szívesen. Ha ezt megtalálta, akkor pedig tanuljon, tanuljon, tanuljon, akár egy teljesen új szakmát is! Ehhez egy könyvet és egy online egyetemet is javasolt: Bill Burnett és Dave Evans: Tervezd meg az életed című könyvét, valamint a Massive Online Open Courses ingyenes online tananyagait.

 

Kövesd az álmaid!

Palya Bea a maga impulzív, érzékeny és dinamikus módján fantasztikus ötleteket adott a jelenlévőknek. Legfontosabb tanácsa az volt, hogy „kövesd azt, ami belülről jön, és csak csináld!”, vagyis ha van egy jó ötleted, „égető érzésed” (Pongor Juhász Attila után szabadon :)), akkor ne azt kezdd el vizsgálgatni, hogy hány hasonló termék/szolgáltatás van már a piacon, van-e egyáltalán rá kereslet, és lesz-e belőle bevétel. Mert ha te azt szívesen csinálod, beleteszed az energiádat, a figyelmedet, a „fókuszt”, akkor az az ötlet, az a tevékenység előbb-utóbb megteremti magának az utat, a keresletet, és akár profittermelő tevékenységgé is válhat.

Kádár-Papp Nóra, a Gyerünk Anyukám online edzőterem alapítója, 3 gyermekes anyuka ezzel teljes mértékben egyetértett. Elmondta, az elején mennyire nehéz volt az egykeresős, öttagú család havi büdzséjéből lelkiismeret furdalás nélkül „elvenni” pénzt az „álma”, ötlete megvalósításához. Még ha ez nem is volt nagy összeg, mégis rossz érzés töltötte el, annak ellenére, hogy a férje maximálisan támogatta. Átélte ő is a vállalkozásában azt az időszakot, amikor az, amivel foglalkozott – hiába tett bele rengeteg energiát – semmi bevételt nem hozott. Mára azonban ötlete sikeres és ismert, mely már profitot is termel. Mert hitt benne, csinálta, és nem adta fel.

 

Önismeret és networking

A nap második részében kiscsoportos tréningen vehettek részt azok az anyukák, akik a munka frontjára történő visszatérést tervezik akár alkalmazottként, akár vállalkozóként. A tréning legfontosabb része az önismeret és önértékelés fontossága volt, valamint a kapcsolatépítés jelentősége.

A kapcsolatépítés fontosságát még egy idézettel is alátámasztotta a tréner: ”A világ leggazdagabb emberei hálózatokat keresnek és építenek, mindenki más munkát keres.” (Robert Kyosaki).

Manapság tehát a munkakeresést is új alapokra kell helyezni: nem ismeretlenül kell elküldenünk a jelentkezésünket különböző cégekhez, hanem meg kell keresnünk az oda vezető utat. Van-e olyan ismerősöd, aki annál a cégnél dolgozik? Ha neked nincs, akkor van-e olyan barátod, régebbi kollégád, akinek van? Ha ezt végiggondolod és feltérképezed, sokkal sikeresebb leszel az álláskeresésben!

Természetesen a networking a vállalkozások esetében is az egyik legfontosabb dolog, hiszen manapság ajánlásokon keresztül érkezik az ügyfelek nagy része.

Nagyon lendületes és inspiráló napot élhettek át a résztvevők. Szívből remélem, hogy még sok ilyen típusú rendezvény kerül megrendezésre, hiszen hatalmas potenciál van bennünk, nőkben, a jelen és a jövő anyukáiban!

Girl power ON! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük