5+1 tipp a szünidő tartalmas eltöltéséhez

szunido

Holnap végre felkerül a felkiáltójel minden iskola minden osztályának a táblájára. Elkezdődött a visszaszámlálás, hiszen mindössze 9 nap maradt az idei, 2017/2018-as tanévből és megkezdődik a szünidő!

Biztosan megterveztétek már ti is a nyaralást, de úgy gondolom, mindig jól jön egy kis segítség, ötlet, tipp és praktika 🙂

Íme 5+1 tipp a szünidő minél tartalmasabb eltöltéséhez:

1. Hagyj egy kis időt a gyermekednek a feltöltődésre!

Ha meg tudod oldani, ne vidd rögtön táborba, ahogy kitör a vakáció. Sok iskolában eleve néhány nappal, héttel az utolsó iskolai nap után van az évzáró, érdemes ebben az időszakban kicsit „békén hagyni” a gyermekünket. Szüksége van arra, hogy elengedje és kipihenje az egész évi hajtást. Hadd aludja ki magát, ne kelljen sehova se időre mennie ebben a pár napban, főleg ne korán reggel! Hagyjuk, hadd ossza be egyedül az idejét, és foglalkozzon azzal, amivel szeretne.

 

szunido-2

A szabadban eltöltött idő a szünidő fontos része

 

2. Legyetek sokat a szabadban!

Elcsépeltnek hangzik, de igaz! Nem véletlenül nyáron van hosszú szünidő. Ilyenkor a legjobb az idő, gyönyörűen süt a nap, nő a fű, zöldellnek a fák, érnek a gyümölcsök. Engedd, hogy mindezt felfedezze! Menjetek vízpartra, kirándulni, hegyet mászni, kisvonatozni! Hidd el, nagyon sokat fog ezekből tanulni a gyermeked, és felejthetetlen közös élményeket szereztek együtt!

 

3. Főzzetek, süssetek közösen!

Szintén nagy élmény a gyerkőcnek, ha segíthet a sütésben, főzésben, és elmondhatja, hogy ő készítette az aznapi levest vagy sütit. Természetesen az év bármely szakában készíthetitek együtt az ételeket, de a szünidő arra is jó, hogy ilyenkor a gyermekek jobban el tudnak mélyedni bármiben. Engedd, hogy kiválogassa, megtisztítsa főzés előtt a rizst, beleöntse a hozzávalókat a mérőpohárba vagy a főzőedénybe, illetve megkevergesse a készülő ennivalót! Ha pedig még a finommotorikáját is fejleszteni szeretnéd, akkor készítsetek rengeteg gyúrható tésztát, például derelyét, nudlit, pogácsát vagy kókuszgolyót!

 

4. Osszátok be a kötelező olvasmányokat!

Házi feladatot a nyári szünidő idejére általában nem kapnak a gyerekek, de kötelező olvasmányt már lehet, hogy alsóban is. Ne hagyjátok ezek feldolgozását az utolsó pillanatra, főleg, ha olvasónaplót is kell hozzá vezetni. Érdemes július elejétől augusztus közepéig beosztani ezeket a könyveket. Természetesen az olvasás ne korlátozódjon csak a kötelező irodalomra. Ha a gyermeked szeret olvasni, engedd! Tudod, a tájékozottság manapság már fél siker, az információ pedig hatalom! 🙂

 

5. Fokozatosan szokjatok vissza a korai keléshez!

Ez a legnehezebb. Bár augusztus közepétől már egyre rövidülnek a nappalok, hamarabb sötétedik este, mégis nehéz becsalogatni és időben ágyba varázsolni a gyerekeket, hiszen még tart a szünidő. Pedig nagyon fontos, hogy időben visszaszokjanak a korábbi kelésre, hiszen ahogy beköszönt az ősz és véget ér a szünet, újra minden reggel időre be kell érni az iskolába. Érdemes az utolsó héten, ha megoldható, minden napra valami programot kitalálni, ami miatt a gyerkőcöknek fel kell kelni reggel. Lehet ez egy kirándulás, egy közös süti sütés vagy akár a nagyszülők meglátogatása. A lényeg, hogy legyen valami indok, ami miatt időben lefekszenek és másnap reggel korán fel tudnak kelni.

 

+1 tipp: A nyári szünidő nem csak a gyerekeké!

Nekünk, szülőknek is fontos a kikapcsolódás, feltöltődés, ami munka mellett persze nehezebb, de nem lehetetlen! Sokan időzítjük a szabadságunkat úgy, hogy a nyári szünetben egyszerre vesszük ki a legnagyobb részét, hogy minél több időt tölthessünk a gyermekeinkkel. Fontos a közös élmény, a minél több, együtt töltött, minőségi idő. Válasszuk meg úgy a nyaralási helyszíneket, hogy az számunka is feltöltődést jelentsen!

 

Ezekkel a tippekkel szeretnék tartalmas és felejthetetlen szünidőt kívánni neked, de természetesen a nyár folyamán is itt leszünk! Ha képzeletben már te is visszaszámolsz, olvasd el a „Hogyan éld túl ezt a néhány hetet a szünidőig?” című cikkünket is!

Ha pedig tetszett a cikk, oszd meg az ismerőseiddel is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük