Így tedd problémamentessé az iskolakezdést!

Egyre hűvösebbek a reggelek, a nap lemegy már este 7 óra után nem sokkal, és mától már szeptembert írunk. Mindez egyértelmű jele annak, hogy itt az ősz, és vele együtt az iskolakezdés is. Tanácsainkkal most megkönnyítheted az átmenetet, akár most kezditek az iskolás éveket, akár már jó ismerősötök az iskolapad.

 

Tippek, hogy az iskolakezdés könnyebben menjen

1. Ne aggódd túl!

Ez talán a legfontosabb tanács! Talán te úgy érzed, nem aggodalmaskodsz az iskolakezdés miatt, hiszen mindent időben beszereztél, mégis ha bármilyen apró feszültség van benned, azt a gyermeked biztosan megérzi. Ne izgulj azon, hogy lesznek-e barátai, ki tud-e kéredzkedni a mosdóba, vagy eszik-e majd rendesen az ebédből. Bízz és higgy benne, hiszen okos, iskolaérett nagylány/nagyfiú már!

 

2. Fektesd le időben!

Ha nem is keltetted a gyermeked az elmúlt 1-2 hétben korábban, mint szoktad, mostantól már mindenképpen fektesd le őt időben! Iskola idején a kisiskolásoknak 8-kor már ágyban a helyük. Ekkor még olvashatsz neki pár mesét, de utána tényleg jöjjön az alvás, hiszen reggel időben fel kell kelnie ahhoz, hogy ¾ 8h körül beérjetek az iskolába.

 

3. Ne induljatok el üres pocakkal!

Ha kap is tízórait a gyermeked az iskolában, reggel, indulás előtt mindenképpen egyen valamit. Ne engedd üres gyomorral az iskolába, hiszen a tízórait csak az első szünetben kapják meg, de figyelni és koncentrálni már az első órában is kell. Ez azonban üres gyomorral nagyon nehéz. Adj neki egy kis gyümölcsöt, joghurtot vagy cukormentes kukoricapelyhet. Ezek kitöltik addig a gyomrát, amíg eljön a tízórai ideje.

 

4. Hagyd, hogy az iskolatáskát ő pakolja be!

A könyveket és a füzeteket iskolakezdés előtt címkézd fel úgy, hogy az elsős gyermeked is felismerje, melyik milyen órára való. Az olvasókönyvre rajzolj néhány betűt, a matematika füzetre pedig számokat. A természetismeret lehet egy fa, az írás pedig egy ceruza. Ezeknek a szimbólumoknak a segítségével a gyermeked is könnyebben felismeri, hogy melyik könyv, füzet milyen órára kell. Az elsősök órarendje is még ilyen rajzolt formátumú, így már első osztálytól elkezdheti egyedül bepakolni az iskolatáskáját. Az iskolakezdés első pár hónapjában még érdemes leellenőrizned, hogy minden megvan-e, de minél korábban kezded önállóságra szoktatni ebben is, annál könnyebb lesz mindenkinek. 🙂

 

5. Engedd, hogy a saját ütemében fejlődjön!

Utoljára hagytam, de ez talán a legfontosabb tanács ahhoz, hogy valóban boldog és kiegyensúlyozott iskolás váljon a gyermekedből. Az iskolakezdés egy teljesen új élethelyzet az elsősöknek, alkalmazkodniuk kell a megváltozott napirendhez, a számukra eddig ismeretlen tanórákhoz, házi feladatokhoz. Kicsit lazíts a maximalizmusodon és engedd, hogy a saját ütemében sajátítsa el az újdonságokat, és álljon helyt az iskolai környezetben! Kisiskolás korban még akár két év különbség is lehet a gyerekek érettségében, azonos életkorban. A gyerekek sem egyformák, ahogy mi sem. Van, aki nagyon gyorsan alkalmazkodik az új helyzethez, másoknak viszont ehhez több időre van szükségük.

 

Ha mindezeket következetesen alkalmazod az első naptól kezdve, biztos lehetsz benne, hogy mindent megtettél annak érdekében, hogy gyermekedből boldog és kiegyensúlyozott iskolás váljon. Ahogy minden csoda egy napig tart, úgy az iskolakezdésbe is hamar belerázódtok mind a ketten. Használd ki az iskolakezdés minden pillanatát, hiszen azt mondják, onnantól kezdenek csak el igazán repülni az évek, ahogy a gyermek bekerül az iskolába… 🙂

 

Ha tetszett a cikk, iratkozz fel a hírlevelemre is, hogy mindig első kézből értesülj a legfrissebb hírekről, információkról!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük