Tombol a vakáció

Photo by Giuseppe Famiani on Unsplash

Az „Életünk árnyoldalai” blog szerzőjének, Mayerné Répási Adriennek az írása

Javában benne vagyunk a nyárban. A gyerekek még járnak nyári oviba, de már nagyon érzik ők is, hogy nem ennek van az ideje, hanem a csavargásnak, a fagyizásnak, a fürdésnek, a gondtalan nyári vakációnak. Fáradnak. Nehezebben megy a reggeli felkelés. Alkudoznak, hogy ők maradnának.

De tudom, ha engedek, másban is a fejemre nőnek és „túl hosszúra” nyúlna a vakáció, unatkoznának, vágynának vissza a gyerekek közé. Én nem tudom úgy kitölteni a napjaikat, hogy folyamatosan tartalmas és izgalmas legyen.

 

Gondtalan vakáció – létezik ilyen?

3 kisgyerekem van, kor szerint 6 és 4 éves lánykák, továbbá egy 18 hónapos mini manó fiúcska. Nem egyszerű úgy összehozni ezt a pár hetet, hogy mindenkinek megfeleljen.

Közben itthonról dolgozom, még ha nem is napi 8 órában, de azért minden nap a gép elé kell ülnöm. Segítségem van, de tudom, nem mindenki ilyen szerencsés. Sokaknak az egész nyári szünetet kell úgy „túlélniük”, hogy minden segítség híján vannak. Pedig vakáció idején a gyerekeknek kellenek a nyári élmények, a nagy pihenések, a kalandozások…

Ahogy látom, ilyenkor mindenki túlbiztosít, és millió programot tervez a nyári vakációra: nyaralás nyaralás hátán, vagy épp ellenkezőleg, „majd lesz valami”, és semmi elfoglaltságot nem találnak ki. Valahol az arany középút a szerencsés. Ha belefér anyagilag, legyen egy kis tábor (nálunk hittanos tábor lett a választott), ami a gyerekek érdeklődésének megfelel. Legyen egy kis nyaralás is, hogy közös élményeket gyűjthessünk, új helyeket fedezzünk fel (idén ez nálunk most kimarad). Tervezzünk kirándulást a közelbe gyalogosan vagy bringával. Telepedjünk le egy fás-bokrosba pléddel, elemózsiával. Ehhez pénz sem kell.

 

Nyaraljunk otthon!

Kellenek olyan vakáció napok is, amikor sehová sem kell menni. Lustálkodhatunk, reggeli az ágyban, mesematinék, szaladgálás az udvarban, egy kis társas közösen, táncolás, mókázás. Némi készségfejlesztés, kézügyességi feladatok, rajzolás, festés, gyurmázás, közös süti készítés és takarítás. Sok bringázás, hintázás, csúszdázás, szaladgálás az udvaron.

Legyünk egy kicsit engedékenyebbek ilyenkor. Most szabad egymást locsolni vízi pisztollyal, engedjük kézzel festeni őket, összefirkálni krétával a földet, vághassanak szét régi újságokat… Az ilyen mókák teszik élményekkel telivé a vakációt számukra. Erről mesélhetnek majd kis barátaiknak. Nem kell hozzá sok pénz, csak némi idő, kreativitás, ötletek, pár eszköz. Építsünk kuckót közösen, bújjunk össze egy nagy meseolvasás közben. Vonjuk be őket kicsit a házimunkába. Kertészkedjünk, takarítsunk, főzzünk, süssünk közösen.

Néha lazázzunk, és ne tervezzünk el semmit, hagyjuk, hogy ők vegyék át az irányítást. Amolyan fordított nap keretein belül, ők lehessenek a főnökök. Vagy menjünk el a közelbe egy állatkertbe, vadasparkba, a szomszéd bácsi kecskéit megsimogatni:) Játszóterezzünk órákon át.

 

De hogy fér még ebbe bele a munka?

Mindez úgy megy csak, ha kompromisszumot kötünk. Nekem még főznöm kell, takarítanom, van némi munkám. Segítsetek, vagy addig maradjatok csendben, rajzoljatok, és aztán jöhet a közös mókázás. Merjük mondani nekik, hogy mi a dolgunk, az miért fontos, meddig tart. De ne ekkor váltsuk meg a világot. A mosogatás megvár este is, amikor már alszanak. Vagy ne főzzünk minden nap meleg ételt. Néha rendeljünk. Esetleg együnk hideg ebédet sok friss zöldséggel. A munkát pedig tegyük kora reggelre, a délutáni csendes pihenő idejére vagy az esti fektetés utánra, ha megoldható.

Kérjünk meg más gyerekes párokat a vakáció ideje alatt, hogy egyik nap náluk, másik nap nálunk legyen közös bandázás, így egy napra valaki tehermentesítve van. Merjünk kérni segítséget nagymama-nagypapa, apuka, testvérek, sógor-sógornő, keresztszülők vagy akár bébiszitter személyében. Emlékszem, ránk még a szomszéd néni is vigyázott a vakáció alatt, mikor anyu dolgozott. Vagy mi is vigyáztunk a pár házzal arrébb lakó kisgyerekre tiniként. Nagymamánál is dekkoltunk hosszú heteket. Élveztük, imádtuk. Ki ne emlékezne az unokatesós közös focizásokra?

 

Tedd a szívedre a kezed! Neked mi maradt meg gyermekkorod vakációiból? Remélem az én gyerekeimnek a móka, kacagás, szaladgálás, közös olvasások maradnak majd meg. Mert én erre készülök a nyáron. Egy kis munka, egy kis gyerekezés… Így mindkét fél elégedetten fogja kezdeni a szeptembert. Hogy ne egy hajszolt, fáradt anyuka és unatkozó gyerekek zárják az idei vakációt!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük